Chcąc się przeprowadzić do
słonecznej Hiszpanii warto poznać jej wszystkie strony. Szczególnie ważne jest rozpoznanie
od kuchni J
Znajdziemy tutaj przysmaki: kuchni śródziemnomorskiej, dania zwykłych pasterzy
jak i potrawy mające morskie tradycje.
Na początku warto wspomnieć o
rodzimych warzywach.
W Hiszpanii uprawia się pomidory,
ogórki, seler, bakłażan, cukinię, czosnek oraz sałatę i paprykę.
Dzięki gorącemu klimatowi,
panującemu w rejonach Murcji i Walencji, Hiszpanie słyną z pysznych owoców,
takich jak: pomarańcza, mandarynki i cytryna. Również spotyka się tutaj
migdały, banany oraz jabłka.
Charakterystyczną rośliną dla
tych regionów jest winorośl, a z jej owoców Hiszpanie robią wyjątkowe wina.
Dzięki klimatowi śródziemnomorskiemu występuje drzewo oliwne, które jest
wykorzystywane przy robieniu konserw oraz produkcji oleju. Andaluzja jest znana
przede wszystkim z oliwek.
Oprócz warzyw i owoców Hiszpanie lubują
się w mięsie oraz serach, mających wyjątkowy smak. Lokalnym przysmakiem są
suszone szynki, najbardziej przypada im do gustu mięso wieprzowe i jagnięce. Ich najbardziej znanymi napojami są:
wino, kawa czy piwo. Nie przepadają za herbatą.
Najbardziej charakterystycznymi
daniami dla Hiszpanii są: Paella pochodząca z Walencji, gazpacho jest to
chłodnik z Andaluzji, Tortilla oraz rodzime przekąski takie jak pintxos.
Tradycyjna Tortilla składa się z
papryki, ziemniaków, cebuli i jajek. Dodaje się sól do smaku i jest smażona na
oliwie z oliwek.
A co kryje się pod nazwą
Gazpacho? To lekkostrawny i orzeźwiający chłodnik. Do jego przygotowania używa
się surowych rozdrobnionych warzyw, dodaje się do tego oliwę, rozmoczony chleb
i ocet. W różnych regionach Hiszpanii można spotkać różne sposoby podawania tej
potrawy, istnieje również odmiana gazpacho tostado, którą serwuje się na
gorąco.
Warto zamieszkać lub chociaż wynająć mieszkanie w Hiszpanii. Są to piękne
tereny o bogatej tradycji i rozwijającej się gospodarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz