wtorek, 14 października 2014

Kuchnia Hiszpańska

   Chcąc się przeprowadzić do słonecznej Hiszpanii warto poznać jej wszystkie strony. Szczególnie ważne jest rozpoznanie od kuchni J Znajdziemy tutaj przysmaki: kuchni śródziemnomorskiej, dania zwykłych pasterzy jak i potrawy mające morskie tradycje.
Na początku warto wspomnieć o rodzimych warzywach.



   W Hiszpanii uprawia się pomidory, ogórki, seler, bakłażan, cukinię, czosnek oraz sałatę i paprykę.
Dzięki gorącemu klimatowi, panującemu w rejonach Murcji i Walencji, Hiszpanie słyną z pysznych owoców, takich jak: pomarańcza, mandarynki i cytryna. Również spotyka się tutaj migdały, banany oraz jabłka.
   Charakterystyczną rośliną dla tych regionów jest winorośl, a z jej owoców Hiszpanie robią wyjątkowe wina. Dzięki klimatowi śródziemnomorskiemu występuje drzewo oliwne, które jest wykorzystywane przy robieniu konserw oraz produkcji oleju. Andaluzja jest znana przede wszystkim z oliwek.
   Oprócz warzyw i owoców Hiszpanie lubują się w mięsie oraz serach, mających wyjątkowy smak.      Lokalnym przysmakiem są suszone szynki, najbardziej przypada im do gustu mięso wieprzowe i  jagnięce. Ich najbardziej znanymi napojami są: wino, kawa czy piwo. Nie przepadają za herbatą.
   Najbardziej charakterystycznymi daniami dla Hiszpanii są: Paella pochodząca z Walencji, gazpacho jest to chłodnik z Andaluzji, Tortilla oraz rodzime przekąski takie jak pintxos.



Tradycyjna Tortilla składa się z papryki, ziemniaków, cebuli i jajek. Dodaje się sól do smaku i jest smażona na oliwie z oliwek.


   A co kryje się pod nazwą Gazpacho? To lekkostrawny i orzeźwiający chłodnik. Do jego przygotowania używa się surowych rozdrobnionych warzyw, dodaje się do tego oliwę, rozmoczony chleb i ocet. W różnych regionach Hiszpanii można spotkać różne sposoby podawania tej potrawy, istnieje również odmiana gazpacho tostado, którą serwuje się na gorąco.

   Warto zamieszkać lub chociaż wynająć mieszkanie w Hiszpanii. Są to piękne tereny o bogatej tradycji i rozwijającej się gospodarce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz